האזינו לתכנית הרדיו של עו"ד יעקב בלס ברדיו תל אביב: נפרדים ביחד

עורך הדין יעקב בלס עונה לשאלות מאזינים בנושא אלימות במשפחה בזמן פרידה ומשוחח עם עו"ד זוהר ברזילי המתמחה בתחום הפלילי להרחיב על הנושא

על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על אלימות במשפחה?

למרבה הצער, אלימות איננה עניין נדיר בימינו. אבל כשאנחנו מדברים על אלימות במשפחה אנחנו רוצים להתרכז בזו המתרחשת בבית, בין הורים וילדים ובין בני זוג – כאשר מופעל כוח כנגד בן משפחה אחר. זהו נושא עדין ומסובך כיוון שהאלימות בתוך המשפחה היא מכת מדינה שרבים סובלים ממנה והיא מתרחשת בתוך המקום שאמור להיות המוגן ביותר עבורנו – הבית. מה שמסבך עוד יותר את המצב, ומבלי לנסות ולהקל בחומרת הבעיה, ישנם מקרים שבהם אנשים מואשמים באלימות משפחתית על לא עוול בכפם וגם הם קורבנות של אלימות משפחתית. בשורות הבאות ננסה להתייחס לסוגי האלימות השונים בתוך המשפחה ולדרכי הטיפול בהם מבחינה משפטית.

האם אנחנו מדברים רק על אלימות פיזית או שגם דיבורים הם אלימות?

האלימות יכולה להיות מכמה סוגים: פיזית, מינית וגם מילולית. כל בן משפחה זכאי להיות מוגן מכל אלימות שהיא. אלימות מינית יכולה להתרחש גם בין בני זוג כיוון שלבעל אין זכות על גופה של אשתו. מילים, כמאמר הפתגם, אולי לא יכולות לפגוע בנו פיזית, אבל הן בהחלט יכולות להיחשב כאלימות.

מהי אלימות כלכלית?

סוג פחות מוכר של אלימות בתוך המשפחה הוא האלימות הכלכלית: כאשר מי ששולט במשאבי המשפחה – וברוב מוחלט של המקרים מדובר בגבר – מונע מהתלויים בו גישה לכסף ולשאר המשאבים של המשפחה כדי לשלוט בהם ולהתעלל בהם. מדובר במניעה הגישה לחשבון הבנק, לכרטיסי האשראי וכן הלאה עד למצבים שבהם הנפגעים סובלים ממחסור במזון ובשאר הצרכים הבסיסיים שלהם.

האם ישנם מקרים שבהם האישה היא האלימה?

כאשר מדובר על אלימות בין בני זוג, ברוב מוחלט של המקרים מדובר באלימות של גברים כלפי נשים ורק במקרים נדירים מדובר באלימות של נשים כנגד גברים (וגם כאן בחלק מהמקרים מדובר בהגנה עצמית של נשים.) עם זאת אי אפשר לפסול על הסף את האפשרות שישנם גברים שנפגעים מאלימות בתוך המשפחה. הגברים מוצאים את עצמם נפגעים יותר מתלונות שווא על אלימות.

במקרה שהוגשה תלונה על אלימות – האם יש דרך חזרה?

נניח שהאישה הגישה תלונה כנגד בעלה כיוון שהוא נהג בה באלימות, נפתח תיק פלילי והמשטרה מטפלת בעניין. אחרי כמה זמן האישה רוצה לבטל את התלונה – אולי בני הזוג התפייסו, אולי האישה החליטה שהיה זה מקרה חדפעמי, אולי הגבר הוכיח לה שזה לא יקרה שוב – האם ניתן לבטל את התלונה ולסגור את התיק?

ובכן, אם הנאשם יוכיח שהוא אמנם מתחרט ועשה צעדים משמעותיים כדי שהוא לא ינהג שוב באלימות והאישה תומכת בו ומביעה בו אמון, ייתכן ויהיה ניתן לסגור את התיק או לסיים את המשפט – במקרה שבו הוגש כתב אישום – ללא הרשעה פלילית. כדי להגיע לכך כדאי להתייעץ עם עורך דין מתאים שיידע להמליץ לבני הזוג על הצעדים הנכונים בדרך למניעת הרשעה פלילית ואולי גם בדרך לחיי נישואין טובים יותר. עם זאת לא מדובר בסיפור פשוט ויש להתכונן לעבודה קשה מצד כל הצדדים.

מה עושים במקרה של תלונת שווא?

זוהי אחת מהבעיות הגדולות שבה נתקל מי שעוסק בנושא של אלימות בתוך המשפחה מהזווית המשפטית ובעיקר עורך דין משפחה: המקרים שבהם מוגשת תלונת שווא על אלימות בתוך המשפחה כנשק כנגד בן או בת הזוג במסגרת מאבק גירושין. התשובה הקצרה לשאלה הזו היא שזהו תפקידו של עורך הדין לענייני משפחה: לסייע במקרה שכזה תוך כדי שהוא משתמש בניסיון ובידע שלו לאור העובדה שהוא כבר התמודד עם מקרים כאלה בעבר.

מה התפקיד של עורך הדין במקרה של אלימות בתוך המשפחה?

זה תלוי בלקוח שלו.

אם עורך הדין מייצג את הצד שסובל מאלימות הוא עשוי לבקש צו הרחקה כנגד הצד האלים. אם האלימות קשורה לתהליך גירושין הרי שהוא ידע כיצד היא משתלבת בתהליך כולו.

אם עורך הדין מייצג את הצד שמואשם באלימות הוא ינסה להוכיח שמדובר בתלונת שווא ויגן על הלקוח שלו מההשלכות הפליליות והמשפחתיות של תלונה שכזו. במקרה של הליך גירושין עורך הדין יבין את ההשלכות של תלונה כזו ויידע איך להתמודד עימן.

האם כדאי לפנות לעורך דין פלילי או לעורך דין שמתמחה בענייני משפחה?

אלימות היא עבירה פלילית ולכן נדמה, במבט ראשון, שבכל מקרה של אלימות במשפחה – בין אם מדובר בצד המותקף או בצד המואשם באלימות – כדאי לפנות לעורך דין פלילי. אך למעשה, בהרבה מהמקרים מוטב לפנות לעורך דין לענייני משפחה או עורך דין גירושין. מדוע?

הסיבה לכך שבהרבה מהמקרים, תלונה על אלימות הינה רק מרכיב אחד בתהליך גירושין – בין אם האלימות היא הסיבה לגירושין ובין אם היא מתרחשת (או שהתלונה עליה מתרחשת) בזמן תהליך הגירושין. עורך דין לענייני משפחה יודע לבחון את התמונה הכוללת ולהבין את התהליך כולו – כך הוא יכול לדאוג בצורה הטובה ביותר ללקוח/ה שלו.

אלימות במשפחה היא צרה גדולה. מי שמוצא את עצמו בתוך הצרה הזו – בין אם הוא הקורבן של האלימות או שהוא מואשם בה – יעשה בחוכמה אם הוא יפנה אל עורך הדין המתאים שיוכל לעזור לו במסגרת החוק ובעזרת הניסיון שלו בתחום.

מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא אלימות במשפחה? צרו קשר עם עו"ד גירושין יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.

לתאום פגישת ייעוץ אישית עם עורך דין יעקב בלס צלצלו >> 072-3931041